Duurzaamheid staat centraal.

Waarom zouden we enkel woningen moeten verduurzamen tegen 2050? Wat met onze werkplekken?

Na de renovatie van hun appartement in 2019 en het jarenlange huren van gedeelde studioruimtes, wilden Sarah & Mathieu van doublebill.design hun groeiende kennis van milieuvriendelijke bouwmaterialen en interieurontwerp naar een hoger niveau tillen in hun eigen kantoor. Ze kochten het pand in december 2022 en bouwden het om tot Howdy, een duurzame concept store en coworking space, die in april 2023 werd geopend.

De renovatie, afwerking en het interieur zijn zo milieuvriendelijk mogelijk uitgevoerd. Ook bij het dagdagelijkse management van de concept store en coworking space letten we erop om bewuste keuzes te maken. Hieronder vind je de lijst met de keuzes die we gemaakt hebben. Misschien kunnen we je hiermee inspireren?

Duurzame keuzes

Bij het dagelijkse management van Howdy:

  • 5% van de opbrengsten van de concept store en webshop gaan naar goede doelen die de planeet en haar bewoners ondersteunen. We doneren aan verschillende goede doelen: BOS+ (voor al onze boeken), Natuurpunt (voor al onze prints) en Oxfam (voor onze merchandise). Er zullen ook geregeld uitzonderingen zijn waarbij we 100% van de opbrengst doorstorten. Zoals de Turmoil letterpress print: daarvan gaan de opbrengsten integraal naar Unicef.

  • Onze elektriciteit en gas komen van Bolt, een Belgische energieleverancier die de schakel vormt tussen de energieverbruiker en de energie-opwekker. We hebben gekozen voor groene, hernieuwbare elektriciteit die gegenereerd wordt door Stéphane, door middel van vijf waterkrachtcentrales aan de Maas in Wallonië. Waterkracht is de energiebron die het minst overlast veroorzaakt voor zijn omgeving: de centrales maken weinig lawaai, verstoren het uitzicht niet en gaan vervuiling van de rivieren tegen. Het is helaas nog niet mogelijk om groen gas te kopen in België, dus deze koopt Bolt aan op de groothandelsmarkt.

  • Winkelen doen we zoveel mogelijk verpakkingsvrij. Onze hand- en afwaszeep tappen we bijvoorbeeld bij in een grote literfles om daarmee de kleinere flesjes te vullen. Bocal in Borgerhout is onze go-to verpakkingsvrije buurtwinkel. Onze koffiebonen halen we (met herbruikbare zakjes) bij onze verre buren Helios, een koffiebranderij die al sinds 1925 gevestigd is in de Statiestraat.

  • Onze printer was een ‘tweedekans’ aankoop: een artikel dat in geopende verpakking werd teruggestuurd, moeilijk om terug te verkopen is en daarom tegen een lagere prijs wordt aangeboden. We kozen voor Brother, omdat we de lege inktcartridges kunnen terugsturen om te laten recycleren. Meer informatie over deze dienst hier.

  • We scheiden ons afval in vijf categorieën: papier/karton, PMD, GFT, glas en restafval.

Bij de inrichting van de coworking en concept store:

  • Onze schattige kitchenette werd volledig gemaakt met gerecycleerd hout en materialen die anders zouden zijn weggegooid, zoals overschot OSB platen van tijdens onze verbouwing thuis. Het meubel werd ontworpen en gemaakt door Hannemans. De rekjes aan de muur maakten we zelf met restlatjes en resten van de bureaubladen.

  • We hebben onze bureaus zelf ontworpen en lieten de duurzame roestvrijstalen frames maken door Metallon, het bedrijf van Sarah’s broer. De bureaubladen zijn PEFC-gecertificeerde, drielaagse sparrenhouten planken die we op maat hebben gesneden en hebben gelakt met bio-based vernis.

  • Al onze andere meubels, apparaten en decoratie werden tweedehands aangekocht: de bureaustoelen, vergadertafel en -stoelen, deuren, planten, zetel, stofzuiger, koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker, bestek, tassen, glazen, bureaulampen, rekjes, spatwandtegels, enz. Onze go-to plekken zijn:

    • Rotor DC: een Brusselse coöperatie die het hergebruik van bouwmaterialen organiseert. Ze demonteren, verwerken en verhandelen herbruikbare bouwcomponenten. We zijn grote fans van hun vindingrijkheid en esthetiek!

    • Buurman: een circulaire doe-het-zelfwinkel in Antwerpen waar lokale, gerecycleerde bouwmaterialen worden verzameld, verwerkt en verkocht.

    • 2dehands.be: de grootste zoekertjeswebsite in België waar iedereen tweedehands spullen kan kopen en verkopen.

Bij de renovatie van het pand:

  • Voor advies over materialen, verf en technieken gingen we steeds ten rade bij Ecomat, dé referentie voor ecologische en circulaire bouwmaterialen in Vlaanderen. Hun website is een schatkist aan informatie over alles wat bio-ecologisch is. Veel dank aan Rein en Leen voor hun expertise en openheid.

  • We hebben de muren en plafonds afgewerkt met Tierrafino leemfinish en leemverf. De verf is gestructureerd (T-paint) of glad (I-paint), en hebben we beide gebruikt in de lichtste kleur: Dover wit. Voor de leemfinish, met een laag van ongeveer 3mm, hebben we samengewerkt met en ons laten begeleiden door Eigenaardig Leemwerken. Leemfinish is vocht- en warmteregulerend, bestaat uit verschillende types zand en klei, en geeft de ruimte een aangename sfeer en klank.

  • Een ventilatiesysteem (type D) werd geïnstalleerd om een gezond binnenklimaat te creëren. In dit systeem is de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht volledig geautomatiseerd. Het heeft ook een warmteterugwinningseenheid: de koude binnenkomende lucht wordt opgewarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Er is ook een nachtboost die tijdens de zomernachten frisse buitenlucht naar binnen kan brengen.

  • De oude ramen werden vervangen door kastanjehouten kozijnen (PEFC-gecertificeerd en afkomstig uit Europa) met hoogrendement dubbelglas. Vakkundig gemaakt en geïnstalleerd door Danckers, een familiebedrijf in Kapellen, gespecialiseerd in houten buitenschrijnwerk. We behandelden het kastanjehout met een lijnolie op basis van natuurlijke oliën.

  • Waar mogelijk werd de vloer geïsoleerd met cellulose, gemaakt van gerecycleerd (nieuws)papier. Met dank aan Eco-dé voor de begeleiding bij het zelf voorbereiden van de kelderplafonds en voor het inblazen! We hebben ook de aansluiting tussen het nieuwe raamkozijn en de buitenmuur geïsoleerd met Pavawall Smart. Dit is een natuurlijk en milieuvriendelijk isolatiemateriaal gemaakt van houtvezel, meestal gebruikt op gevels. We gebruikten het aan de binnenkant om een probleem met de thermische brug te voorkomen, omdat isoleren aan de buitenkant in ons geval geen optie was.

  • Voor de afwerking van de vloer kozen we voor kurk. We deden er vier dagen over om de zwevende, lijmloze vloer met Uniclic-mechanisme te installeren (het was de eerste keer dat we een vloer legden, en alle muren bleken scheef). Het merk heet QualyCork, gemaakt door de Belgische kurkfabriek Van Avermaet. Ter versterking en bescherming brachten we vier lagen bio-based Copperant Flora hout- en vloerlak aan.

  • Voor de plinten kochten we gerecycleerd Fraké Noir hout (FSC-gecertificeerd en afkomstig uit West-Afrika). De donkere, walnootachtige kleur, vlamtekening en natuurlijke imperfecties passen goed bij de kurkvloer en de geleemde muren.

  • Toen we het pand casco kochten, waren er net een nieuwe condensatieketel en verwarmingen geplaatst. Na lang nadenken besloten we om deze niet te laten vervangen door een milieuvriendelijker alternatief dat niet afhankelijk is van gas, omdat een splinternieuw systeem afbreken niet altijd de beste optie is. We kijken er wel naar om in de vergaderruimte een infraroodverwarming te plaatsen en mogelijk in de verre toekomst een hybride warmtepomp te installeren die samenwerkt met de condensatieketel.

  • Tijdens de renovatie hebben we veel gereedschap geleend van vrienden, familie en buren. Een goedkoper alternatief dan alles kopen en het maar een paar keer gebruiken!

  • DIY benodigdheden konden we steeds vlakbij kopen bij onze Statiestraat buren Jorens en Hakan.

  • We hebben langdurige relaties opgebouwd met onze loodgieters Wielewater en onze elektricien Tim Joosens. We hebben ook een paar coole nieuwe mensen ontmoet, zoals schrijnwerker Brent Van Poele.